torek, 11. december 2018

Dobra sirova štručka


Dobra sirova štručka



Sestavine:
300 ml vode
suha mešanica kvasa
540 g moke
čajna žlička soli
čajna žlička sladkorja
cca 300 g sir

Priprava testa


Za peko kruha uporabljajte navadno vodo iz pipe. Pazite samo, da ni premrzla.
Sol doda kruhu okus. Najboljša je morska sol, saj vsebuje še rudnine in minerale. Sladkor pomaga pri aktiviranju kvasa. Brez sladkorja bi kvas potreboval precej več časa, da začne predelavo škroba v moki in tako bi bil čas vzhajanja testa precej daljši.
Vse sestavine morajo biti sobne temperature, kajti če so prehladne, kvas ne bo narasel. pazite, da sestavinam dodate sol  čisto na koncu, preden začnete z mesenjem testa.

Dodamo tekočino, moko nato dodamo kvas, sladkor in kvas. Šele na koncu dodamo sol. Vse skupaj zmešamo in gnetemo. Na začetku mesenja je testo packasto in lepljivo, a bolj ko ga mesite, bolj prožno in nežno postaja.

Ugneteno testo pomokamo, pokrijemo s čistim prtičem in pustimo, da na toplem mestu vzhaja cca do 60  minut.

Če kruh vzhaja prehitro, ne bo imel dobrega okusa. Če vzhaja preveč ali premalo, boste dobili trd podplat. Hladnejši ko so okolica in sestavine, dlje traja vzhajanje in obratno. Vsekakor naj vzhajanje testa ne traja manj kot pol ure

Iz vzhajanega testa oblikujemo štručke ali bombice.  Pustimo, da ponovno vzhaja v na pekaču. Po štručkah potresemo nariban sir.

Pečico segrejemo 180 °C in štručke se peče cca 20 do 25 minut odvisno od pečice.

Dober tek!

Ni komentarjev: